Roślinna alternatywa

Roślinna alternatywa

Współcześnie coraz więcej osób rezygnuje z produktów odzwierzęcych i szuka ich zamienników. Pojawia się coraz więcej wegetarian, wykluczających mięso oraz wegan, którzy rezygnują dodatkowo z nabiału, jaj czy też miodu. Wciąż jednak lubią bigos lub rosół i zastanawiają się, w jaki sposób przyrządzić te potrawy w roślinnej wersji. Z pomocą przychodzi książka Roślinna kuchnia polska od TaniaKsiążka zawierająca najpopularniejsze polskie dania, ale w wegańskiej wersji.

Roślinna kuchnia polska

Ida Kulawik jest miłośniczką gotowania oraz autorką kulinarnego Bloga o nazwie Veganbanda. Z wyboru została weganką. Jednocześnie nie zamierza rezygnować ze swoich ukochanych potraw, które przypominają zapach dzieciństwa. W mistrzowski sposób odtwarza więc najbardziej znane polskie dania i pokazuje, że wszystko można odtworzyć w roślinnej, a więc zdrowszej wersji. Jej “Roślinna kuchnia polska” zawiera 100 przepisów, które zainteresują miłośników kuchni tradycyjnej, w której w niedzielę na obiad jada się rosół oraz kotlety schabowe, a na deser sięga po ptasie mleczko lub szarlotkę. Kobieta pokazuje, że wystarczy trochę kreatywności, by przyrządzić naprawdę pyszne dania, które wyglądem i smakiem przypominają oryginały.

Wprost do kuchni

Dzięki książce Idy Kulawik zobaczymy, że rezygnacja z produktów odzwierzęcych nie oznacza jedzenia sałatek, makaronów i kasz. To wciąż dieta, która pozostawia wiele możliwości wyboru i pozwala znaleźć swoje własne smaki oraz rozwiązania. Dzięki przepisom możemy przekonać się również, że przygotowywanie wegańskich potraw nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Rozwiewa to również mit o drogich produktach, które musimy kupować. „Roślinna kuchnia polska” może również pomóc podjąć decyzję nawet nie o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych, ale o stopniowym ich ograniczaniu. Jeśli nie mamy wystarczająco czasu, by od razu wypróbować wszystkie przepisy i całkowicie zmienić swoją dietę, to wystarczy choćby raz w tygodniu zamiast mięsa przygotowywać roślinną alternatywę. Dzięki naszej nowej książce kucharskiej poznamy nowe smaki i produkty oraz zyskamy możliwość jedzenia bardziej różnorodnych dań.

Warto spróbować

Choć “Roślinna kuchnia polska” pokazuje, w jaki sposób można przygotować tradycyjne polskie potrawy w wersji wegańskiej, to nie jest to tylko książka dla osób pozostających na takiej diecie. Nawet jeśli spożywamy mięso, to warto po nią sięgnąć i przekonać się, w jaki sposób możemy urozmaicić swój jadłospis, jakie potrawy do niego dodać i jak łatwo uda się nam dostarczyć sobie więcej witamin i składników odżywczych.   

Jedzenie zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova - pl.freepik.com

Kinga